Terug naar overzicht

on-the-go ontbijten

- Categories : Ontbijt

 

Druk, druk, druk! Door de week heen zijn velen van ons met van alles en nog wat in de weer. Werk, gezin, sociale contacten en hobby’s: ze vragen allemaal tijd en aandacht. ’s Avonds een voedzame maaltijd op tafel zetten, is iets waar we meestal nog wel wat moeite voor willen doen. Maar de tijd om de dag te starten met een gezond ontbijt, wordt door velen opgeofferd om de kinderen schoolklaar te krijgen of om nog enkele keren te kunnen snoozen. Heel begrijpelijk! Maar niet per se noodzakelijk. Want er zijn een aantal ontbijtformules die take-away-proof zijn en dus ideaal om ’s ochtends tijd te sparen. Hieronder enkele ideeën voor gezonde meeneemontbijtjes op een rijtje.

1. Overnight haverchiapap

Zoals de naam al aangeeft, wordt deze pap de avond voordien bereid. Het principe is eenvoudig: je vermengt 100 ml melk met 3 el havermout en 1 el chiazaad, wat specerijen (zoals kaneel of vanille) en fruit naar je eigen smaak. Dit gaat voor het slapen gaan de koelkast in en terwijl jij vredig aan het dromen bent, vormt er zich een lekker en übergezond papje. Je kan hiervoor gebruik maken van een opbergdoosje, maar een veel hipper en mooier resultaat bekom je als je hier een gerecycleerde bokaal voor gebruikt. Wanneer het wel eens iets meer mag zijn, kan je een zo-goed-als-maar-nog-niet-helemaal lege pot van pindakaas of chocopasta gebruikt. Misschien net een tikkeltje minder gezond dan natuurlijk, maar wel overheerlijk!

2. Snelle no-bake graanrepen

Gezonde energierepen boordevol granen maken hoeft helemaal niet zo veel tijd te kosten. Verwarm kort 80 g rijstsiroop of honing en 80 g pindakaas of notenpasta in een pannetje tot deze net gesmolten zijn. Schep dit vloeibare mengsel doorheen zo’n 250 g van je favoriete XAVIES’ Granovie of Pure Toasted mix tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Stort het geheel in een platte schaal, druk goed aan en laat minimum 30 minuten opstijven, alvorens je de plaatkoek in repen snijdt. Ideaal om op voorhand klaar te maken, want deze graanrepen bewaren met gemak een week in de koelkast!

3. Smoothies

Smoothies lijken maar niet aan populariteit te verliezen. Ze zijn dan ook heel handig om de nodige energie en alle belangrijke voedingsstoffen op een snelle, lekkere en gezonde manier op te nemen. Blend voor een voedzame ontbijtsmoothie zo’n 150 g fruit met 100 ml melk naar keuze, 50 g yoghurt en twee volle eetlepels van je lievelings XAVIES’ granen.

4. Noten en gedroogd fruit

Wanneer je nergens de tijd vindt om voor jezelf een ontbijt (voor) te bereiden, dan is dé noodoplossing bij uitstek: een bakje noten en een kleine portie gedroogd fruit. Noten bevatten heel wat gezonde vetten, eiwitten en trage koolhydraten, terwijl het gedroogde fruit je van snelle energie voorziet. Een voorraad hiervan in huis hebben, is dan ook geen overbodige luxe voor wie wel eens in tijdsnood geraakt of heel vaak onderweg is.

Hopelijk kunnen bovenstaande tips je inspireren om met on-the-go ontbijtjes aan de slag te gaan en zo de tijd de baas te blijven!