Terug naar overzicht

Wat zijn jouw goede voornemens?

- Categories : Ontbijt


Het feestgedruis, de rijkelijk gedekte tafels en de glaasjes lekkers liggen intussen achter ons. Het is weer mooi geweest. Gezellig, druk en liefdevol. We hebben er tal van fijne herinneringen, toffe cadeautjes en misschien wel een kilootje extra aan overgehouden. Lang leve de feestdagen!
Daar waar december de maand van overvloed is, besluiten velen om januari toch iets soberder in te zetten. Even bekomen om vervolgens te focussen op één of meerdere goede voornemens.

Al jaar en dag komen een aantal doelen steeds terug in de top 10 van goede voornemens in België en Nederland: meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken en minder stressen. Heel mooie doelen maar lang niet altijd even makkelijk waar te maken, zo blijkt. Het probleem met goede voornemens is namelijk dat we de gewoonte hebben ons er keihard op te storten. We brengen drastische wijzigingen aan in onze levenswijze, wat het volhouden natuurlijk bemoeilijkt. Een mens is namelijk een gewoontedier. En gewoontedieren stuur je nu eenmaal niet zo snel een andere richting uit.

Hoe kan je er dan toch voor zorgen dat jouw goede voornemens een zo groot mogelijke kans op slagen hebben? Met deze tips pak je het juist aan.

  1. Eerst stappen alvorens te lopen

Het drastisch over boord gooien van een hele hoop ongezonde en slechte gewoontes leidt doorgaans tot teleurstellingen. Stel jezelf een beperkt aantal, realistische doelen en wees hierbij eerlijk tegenover jezelf. En stoppen met roken én gezonder eten én een marathon willen lopen, is vermoedelijk net iets teveel van het goede.

  1. Verdeel en heers

Deel je goede voornemens op in kleine, haalbare stappen die je stelselmatig invoert in je leven. Als je bijvoorbeeld als voornemen hebt om gezonder te eten, begin dan met niet al te ingrijpende veranderingen. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel om minstens 3 keer per week ’s ochtends je boterhammen met choco te laten en de dag te starten met een gezond ontbijt met fruit en granola. Heb je dit onder de knie? Ga dan voor 5 en tot slot 7 keer per week.

  1. Vind een bondgenoot

Als je een partner in crime vindt die dezelfde ongezonde gewoontes aan wil pakken, stijgen de slaagkansen van je goede voornemens aanzienlijk. Het saamhorigheidsgevoel en de lichte competitiegeest die hierdoor ontstaan, zorgen ervoor dat je minder snel geneigd bent af te haken. Bij gebrek aan bondgenoot, kan je je familie en vrienden inlichten over je plan, zodat zij je op een positieve en motiverende manier kunnen steunen. Je  gaat zo als het ware een engagement aan en je creëert een soort van sociale controle.

  1. Beloon jezelf

Bedenk een aantal zaken waarmee je jezelf op tijd en stond kan belonen, zonder dat je hiermee je goede voornemen onderuit haalt. Geen taart en chocola dus als je die er die eerste kilo hebt afgekregen. Leg je focus op andere, deugddoende prikkels, zoals een uitstapje met een vriendin, een afspraak bij de kapper of een filmavond met je partner.

  1. Begin steeds opnieuw

Het zal al eens een dag tegenzitten. Je bent een mens en geen eenvoudig te herprogrammeren machine. Laat een baaldag echter geen einde van je parcours betekenen. Start gewoon opnieuw met je nieuwe, gezondere routine, liever vandaag nog dan morgen en wees je eigen coach tijdens deze weg. Yes, you can!