Warm ontbijt met XAVIES’ Pure Toasted Granola en vanille yoghurt


Ingrediënten voor 2 personen:

 

1 appel, ongeschild en in dobbelsteentjes

200 g diepvriesbosvruchten, al dan niet ontdooid (zie tips)

¼ tl kaneel

een snuifje gemalen kardemom (optioneel)

een snuifje zoetstof, indien gewenst

10 g boter of kokosolie

200 g volle natuuryoghurt of een plantaardig alternatief

een verse vanillepeul of enkele druppels vanille extract (zie tips)

100 g XAVIES’ Pure Toasted Granola

 

Bereiding:

 

Verhit de boter of kokosolie in een kleine kookpot. Roerbak de stukjes appel tot deze allemaal enigszins bedekt zijn met de vetstof. Voeg vervolgens de bosvruchten, kaneel en kardemom toe en eventueel wat zoetstof naar smaak. Leg het deksel op de pot en laat ongeveer 10 à 15 minuten stoven. Roer regelmatig om tot de appel gaar is en de bosvruchten warm zijn.

Snijd de vanillepeul in de lengte in twee en schraap er met een mes alle zaadjes uit. Voeg deze toe aan de yoghurt en roer met een vork goed om. (Het duurt eventjes voor alle zaadjes mooi verspreid zijn.)

Laat het gegaarde fruit een beetje afkoelen, verdeel het over twee kommetje, schep er de yoghurt over en werk af met XAVIES’ Toasted Granola.

 

Tips:

 

Kardemom is een heerlijke specerij, familie van de gember en typisch gebruikt in speculaas. Je kan kardemom kopen in peulen of reeds gemalen. De gemalen versie, die ik hier gebruik, vind je in de betere supermarkt of in een Turkse winkel.

 

Als je de diepvriesvruchten op voorhand ontdooid, doe dit dan niet in een vergiet, maar in een gewone kom. Anders gaat het kostbare sap verloren, hetgeen dit recept net lekker smeuïg maakt.

 

Vanillepeulen zijn best duur, maar de smaak is zoveel beter en intenser dan die van extract. De zaadjes van één peul zijn voldoende voor 500 g yoghurt, dus maak gerust wat meer en voor op een later moment. Of gebruik de hele peul voor dit recept en geniet van een heel volle vanillesmaak!

Je kan natuurlijk ook gewoon voor met vanille gearomatiseerde yoghurt kiezen. Lekker handig, maar het nadeel is dat er doorgaans ook heel wat suiker, smaak- en bewaarmiddelen aan dergelijke yoghurts worden toegevoegd.