Hoe XAVIES' GRANOLA begon...



Zet u ook gemakkelijk de pot choco of een pot confituur op tafel?


Natuurlijk! Zeker in een tijd waar het ontbijt zeer snel moet gaan!

Wist u dat er bij de Vlaming in 99% van de gevallen smeerpasta of confituur op de ontbijttafel staat? In 89% van de gevallen wordt dit gesmeerd op brood, toast of crackers.


Wel.. bij mij was dit niet anders. Hoewel ik wist dat een overvloed aan snelle suikers ons elke dag de das om doen. Snelle suikers geven ons snel het gevoel dat we veel energie hebben, maar dit gevoel is slechts van korte duur. Éénmaal we aan onze actieve dag willen beginnen, is dat gevoel jammer genoeg al weer weg!

Snelle suikers worden razendsnel opgenomen in het bloed en zorgen voor hoge bloedsuikerpieken. Het lichaam zal bijgevolg het hormoon insuline produceren om het suikerniveau terug naar beneden te halen, daardoor ontstaan er bloedsuikerdalen. Insuline stimuleert ook de vetopslag, dus als er te veel suiker in ons bloed zit, wordt die opgeslagen onder de vorm van vet. Als de bloedsuikerspiegel terug daalt, neemt de behoefte aan het eten suikers terug toe. Het spreekt voor zich dat het niet echt goed is veel van deze snelle suikers te eten. Is het niet voor het toenemen van het lichaamsgewicht dan is het sowieso niet goed voor de gezondheid.

Daarom is het aan te raden om vezelrijke koolhydraten te eten. Die doen het suikergehalte in het bloed veel trager en niet zo hoog stijgen. Daardoor wordt er geen of weinig insuline aangemaakt, krijgt ons lichaam geen signaal om vet op te slaan en hebben we niet steeds de drang om opnieuw suikers te gaan eten.



Hoe heb ik mijn ontbijt veranderd?


Oudejaarsavond, een gezellige avond met vrienden. We vragen naar elkaars voornemens voor het nieuwe jaar … ik neem mij voor om gezonder te leven en minder snelle suikers te eten.

Zo start ik die bewuste 1 januari mijn dag niet met een boterhammetje met choco, maar met havermout en vers fruit. De eerste 10 dagen heb ik het lastig, hoofdpijn, mijn lichaam is meer afhankelijk van suiker dan ik ooit gedacht had. Maar na 10 dagen voel ik me herboren, fitter dan ooit!
Het is het beste voornemen dat ik ooit genomen heb!

Om variatie in het ontbijt en de tussendoortjes te brengen, ga ik op zoek naar nieuwe recepten en ingrediënten. Granola is mijn favoriet.

Dit zijn volle granenvlokken, gemengd met een variatie aan noten, pitten en zaden, op smaak gebracht met honing, krokant ovengebakken. Ik geef er een eigen touch aan en varieer eindeloos. Granola heb ik verbeterd, verfijnd, de honing/ahornsiroop vervangen door agavesiroop.

Iedereen in mijn omgeving vertel ik mijn verhaal, ik wil iedereen aansporen om gezonder te leven, om ook granola te eten als ontbijt of vieruurtje. Ik stel voor om dat lekkers voor hen te maken. Dan kunnen ze er ook van genieten, zonder dat zij er tijd moeten aan besteden.

Zo ontstaat stillaan XAVIES’ GRANOVIE.

Mijn verschillende recepten werden terug geproefd door vrienden en kennissen. Door het grote succes ben ik er meer beginnen maken! Op die manier is het mijn missie om ook u van een snel, lekker en energievol ontbijt te laten genieten!

De ontbijtgranen van XAVIES’ GRANOVIE geven je een ontbijt met knapperige granen, gebakken, op smaak gebracht met agavesiroop. Naast het feit dat deze overheerlijk zijn, zorgen ze ook voor de nodige vezels! Volle granen gecombineerd met agavesiroop zorgen voor een vezelrijk ontbijt met trage suikers. Het grote voordeel is dat deze zeer traag verbranden. Zo start je de dag vol energie, ook na de eerste rush!

 

Granola groetjes,

 

Xavie