Veelgestelde vragen




Wat is het verschil tussen XAVIES’ GRANOVIE en muesli?


XAVIES’ GRANOVIE bestaat uit volle granen, pitten en zaden, gemengd met heerlijke smaakmakers en gezoet met agavesiroop. Deze basis wordt vervolgens gebakken in de oven tot krokante, geurige GRANOVIE. Het bakproces zorgt voor de heerlijke smaak van getoaste granen, zaden en noten. Muesli is een mengeling van granenvlokken met gedroogd fruit. Muesli wordt niet gebakken en is niet krokant. De smaak is minder uitgesproken omdat de vlokken niet getoast zijn.



Wat is het verschil tussen XAVIES’ GRANOVIE en cruesli/crunchy?


XAVIES’ GRANOVIE bestaat uit volle granen, pitten en zaden, gemengd met heerlijke smaakmakers en gezoet met agavesiroop. Deze basis wordt vervolgens gebakken in de oven tot krokante, geurige GRANOVIE. Het bakproces zorgt voor de heerlijke smaak van getoaste granen, zaden en noten. XAVIES’ GRANOVIE bevat geen additieven, artificiële chemicaliën, kleurstoffen of bewaarmiddelen.

Cruesli is een mengeling van granenvlokken, suiker (siroop) met gedroogd fruit. Cruesli wordt ook gebakken en is krokant. Cruesli bevat doorgaans meer snelle suikers, meer vet en verschillende additieven. Veel snelle suikers, die al een halfuur tot drie kwartier na het eten in je bloed terechtkomen en er net zo snel weer uit verdwijnen, met als gevolg dat je ook snel terug honger krijgt. En laat dat nu de grootste vijand zijn van een gezond voedingspatroon.



Wat is agavesiroop?


Agavesiroop wordt gemaakt door het indikken van het sap van de agaveplant, een cactusachtige plant uit Zuid-Amerika.
Agavesiroop is erg zoet, 25% zoeter dan gewone kristalsuiker, daardoor moeten we er veel minder van gebruiken om toch een zoete smaak te bekomen.  De agavenector heeft een veel lagere glycemische index in gewone kristalsuiker. Een lage glycemische index zorgt ervoor dat de energie geleidelijk in het lichaam wordt vrijgegeven, dat is beter voor je lichaam dan de snelle suikeropname van gewone suiker.
Dit komt omdat kristalsuiker chemisch gezien anders is dan agavesiroop. Gewone suiker bestaat uit sucrose, die voor de helft bestaat uit fructose en voor de andere helft uit glucose. Agavenectar bestaat in pure vorm voor 90% uit fructose, de rest is glucose. Door deze enorm hoge fructosewaarde heeft agavesiroop een lage glycemische index.



Wat is de glycemische index?


De glycemische index of GI is een maat voor de stijging van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd.

Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan, hebben een hoge glycemische index. Voedingsmiddelen met een lag GI veroorzaken geen bloedsuikerspiegelstijging en dus ook geen enorme insuline piek.

Insuline kan honger oproepen. Bij het eten van levensmiddelen met een hoge GI, schiet de insuline productie snel omhoog. De vrijgekomen suiker wordt vlug naar de cellen getransporteerd en opgenomen. De suiker is ingebouwd, maar er is nog insuline in het bloed? Het gevolg is dat de cellen voorzien zijn, maar de suikerconcentratie in het bloed snel daalt, dit wordt met een hongergevoel waargenomen.