FAQ
Je bent op de juiste plek! Hieronder vind je alles over onze producten, verzending en webshop. Toch nog een vraag die onbeantwoord is gebleven? Laat het ons weten op info@xavies.be.
What is the difference between XAVIES' GRANOLA and muesli?
XAVIES' GRANOLA consists of whole grains, kernels and seeds, mixed with delicious seasonings and sweetened with agave syrup. This base is then baked in the oven to create crispy, fragrant GRANOLA. The baking process creates the delicious taste of toasted grains, seeds and nuts. Muesli is a mixture of cereal flakes with dried fruit. Muesli is not baked and is not crispy. The taste is less pronounced because the flakes are not toasted.
What is the difference between XAVIES' GRANOLA and cruesli/crunchy?
XAVIES' GRANOLA consists of whole grains, kernels and seeds, mixed with delicious seasonings and sweetened with agave syrup. This base is then baked in the oven to form crispy, fragrant GRANOLA. The baking process provides the delicious taste of toasted grains, seeds and nuts. XAVIES' GRANOLA contains no additives, artificial chemicals, colourings or preservatives. Cruesli is a mixture of cereal flakes, sugar (syrup) and dried fruit. Cruesli is also baked and is crispy. Cruesli usually contains more fast sugars, more fat and various additives. Many fast sugars, which enter your bloodstream half an hour to three quarters of an hour after eating and disappear just as quickly, with the result that you quickly get hungry again. And that is the biggest enemy of a healthy diet.
What is agave syrup?
Agave syrup is made by thickening the sap of the agave plant, a cactus-like plant from South America. Agave syrup is very sweet, 25% sweeter than regular granulated sugar, but has a much lower glycemic index. A low glycemic index ensures that the energy is released gradually into the body, which is better for your body than the rapid sugar absorption of regular sugar. This is because granulated sugar is chemically different from agave syrup. Regular sugar consists of sucrose, which is half fructose and half glucose. Agave nectar in pure form consists of 90% fructose, the rest is glucose. Due to this extremely high fructose value, agave syrup has a low glycemic index.
What is the glycemic index?
The glycemic index or GI is a measure of the rise in blood sugar levels after a meal.
Carbohydrates that are broken down quickly during digestion and release their glucose quickly into the bloodstream have a high glycemic index. Foods with a low GI cause a slow rise in blood sugar levels and therefore no huge insulin spike.
Insulin can cause hunger. When eating foods with a high GI, insulin production quickly shoots up. The released sugar is quickly transported to the cells and absorbed. The sugar is built in, but there is still insulin in the blood? The result is that the cells are supplied, but the sugar concentration in the blood drops quickly, this is perceived with a feeling of hunger.
Is oil added to the granola?
No. We consciously choose not to add extra oil to our XAVIES' granola.
Oat flakes are very porous and have the ability to absorb a lot of oil. This would make the product too greasy, the bite would not remain crispy and the taste would be oxidized.
This is one of the reasons why XAVIES' only contains natural ingredients that provide the body with energy, which is reflected in a crispy, tasty and deliciously roasted product.
Wat is inuline (en gebruiken jullie dat)?
Inuline is een oplosbare voedingsvezel die van nature voorkomt in planten zoals cichorei, ui en knoflook. Ze wordt vaak toegevoegd aan producten omdat ze werkt als prebioticum (voeding voor je darmflora). Maar niet iedereen verdraagt inuline even goed. Zeker wie gevoelige darmen heeft, kan last krijgen van een opgeblazen gevoel of krampen.
Bij XAVIES’ gebruiken we nooit inuline. We kiezen liever voor pure, natuurlijke ingrediënten die licht verteerbaar zijn en goed voelen voor élke buik.
Bevat XAVIES’ granola toegevoegde suikers?
We gebruiken enkel een beetje agavesiroop om onze granola licht te zoeten. Geen geraffineerde suikers, geen zoetstoffen, geen verborgen toevoegingen.
Bevat de granola allergenen?
Ja, de meeste varianten bevatten noten, zaden en granen. Check altijd de ingrediëntenlijst per smaakvariant om zeker te zijn.
Hoe eet ik granola het best?
Met yoghurt of (plantaardige) melk, als topping op je smoothie bowl, of gewoon uit het vuistje. Ook lekker als krokante topping bij gebak, fruit of desserts. Onze hartige granola past ook perfect bij soepen, slaatjes en andere hartige gerechten. Inspiratie nodig? Check zeker onze recepten.
Hoeveel granola eet ik per portie?
Gemiddeld 40 à 50 gram is een goede portie voor het ontbijt. Maar eerlijk? Luister vooral naar je eigen honger (en goesting).
Hoe bewaar ik mijn granola het best?
Bewaar je zak of pot op een droge, koele plek, goed afgesloten. Zo blijft ze lekker krokant tot de laatste hap.
Hoe lang blijft de granola goed?
Ongeopend blijft ze 6 tot 9 maanden vers. Na openen is ze het lekkerst binnen 4 tot 6 weken. Als je ze al zo lang kunt laten liggen. 😉
Waar wordt XAVIES’ granola gemaakt?
In ons eigen atelier in Koekelare, West-Vlaanderen. Alles wordt met de hand gemengd, gebakken en verpakt door ons team. Met veel liefde, zorg en een beetje gezonde trots.
Kan ik een bestelling als cadeau laten verzenden?
Zeker! Voeg bij het afrekenen een geschenkverpakking toe voor €1.50. Je kan die optie gewoon aanvinken. Wij doen de rest. 🎁
Kan ik mijn bestelling retourneren?
Omdat granola een voedingsproduct is, kunnen geopende verpakkingen niet worden teruggestuurd. Is er iets mis met je bestelling? Laat het ons weten op info@xavies.be, we lossen het graag op.