Terug naar overzicht

Hoe maak je zelf de lekkerste granola thuis?

- Categories : Ontbijt , Recepten , Tips & Tricks

Zo’n 10 jaar geleden besloot Xavie om gezonder te leven. Ze gooide haar oude gewoontes overboord – geen boterhammen met choco meer dus – en schakelde over naar natuurlijke voeding zonder snelle suikers. Het effect was enorm, want na 10 dagen voelde ze zich als herboren en had ze tonnen energie.

Xavie ging zelf aan de slag en begon thuis havervlokken te bakken. Na veel experimenteren kwam ze tot een eigen recept, zonder snelle suikers. In deze blog geven we enkele tips hoe je zelf de lekkerste granola maakt die ook nog eens gezond is!

1)      Granola maken: start met een goede basis

Om een kwalitatieve granola te maken, is de basis van fundamenteel belang. Het gebruik van volkoren granenvlokken, zaden en noten zorgt ervoor dat je een voedzame granola ontwikkelt. Denk hierbij aan havervlokken, lijnzaad, hazelnoten. Het is van groot belang om kwalitatieve noten te kopen. Koop je noten ook steeds vers aan, de smaak kan anders snel gaan afwijken. En dit willen we absoluut vermijden in onze granola.

2)      Gezondere granola? Speel met gezonde alternatieven voor suiker

Agavesiroop is de ideale vervanger voor suiker of zelfs honing. De siroop wordt langzaam door je lichaam verwerkt en vrijgegeven. Hierdoor ontstaat er geen piek in je bloedsuikerspiegel. Een constante bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat we ons gans de dag door fit en energiek voelen.

3)      Bak je granola goudbruin en krokant

Om een lekkere krokante beet te hebben in je granola, raden we je aan om alle granen, zaden en noten te mengen met de agavesiroop. Verspreid dit mooi over een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat. Bak het geheel in de oven af tot ze mooi goudbruin zijn. Roer tijdens het bakken regelmatig om, dit om een egaal bruine te bekomen.

4)      Granola upgraden: verwen je smaakpapillen

Op basis van je eigen voorkeuren kan je de granola upgraden. Voeg naar eigen wens gedroogd fruit, chocolade, kokosrasp, … toe. Ook het gebruik van specerijen zoals kaneel, gember, piment,... kan zorgen voor heerlijke smaakbommetjes.

Met deze drie tips kan je zowel een lekkere als een gezonde granola maken! Ben je toch geen zo een fan van het bakken? XAVIES’ Granola heeft een breed assortiment aan granola’s.