Terug naar overzicht

Smaken verschillen, net als granola

- Categories : Ontbijt , Recepten , Tips & Tricks

granola

Granola, granola en granola. Het zijn drie van ontelbaar veel granola-varianten op de markt. Om van de verschillende toepassingen nog te zwijgen. Zie jij de bomen nog door het grote granolabos? We zetten je op weg.

1.   De klassieke of zoete granola

Deze geliefde ontbijtvariant is lekker, voedzaam, gezond, naar hartenlust combineerbaar met bosvruchten, schijfjes banaan, melk, yoghurt en nog veel meer. De klassieke granola bestaat uit een mengeling van granen, noten, gedroogde stukjes fruit, pitten, zaden, natuurlijke zoetmakers als honing of agavesiroop en specerijen zoals kaneel of gember. De klassieke, zoete granola wordt kort geroosterd. Het laat de verschillende ingrediënten en hun smaken helemaal tot hun recht komen én garandeert een knapperige bite.

O, en waarom is granola als ontbijtook alweer een goed idee? Rijk aan koolhydraten, vezels, gezonde vetten, eiwitten en mineralen zoals ijzer en calcium, voorziet granola het lichaam van trage suikers en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel én tonnen energie. Ideaal om de dag aan te vatten!

2.   Suikervrije granola

Terwijl een klassieke granola gebruikmaakt van honing, agavesiroop of berkensuiker, bevat de suikervrije variant helemaal geen zoetstoffen en toegevoegde suikers. Voedzaam, een belangrijke energiebron en vooral zeer lekker, dat is de suikervrije granola natuurlijk wel nog altijd. Het zijn de pittig geroosterde granen, zaden, noten en specerijen die hier voor de rijke smaak zorgen.

De suikervrije granola blijft een ideaal ontbijt of het perfecte tussendoortje voor wie weinig of geen suiker wenst, voor kinderen, voor wie wil afvallen, mensen met diabetes en voor veganisten.

3.   Hartige granola: spice up je slaatje

Granola kan perfect ook buiten het ontbijt dienst doen. Nee, niet díe granola, wel de hartige variant die bomvol vezels en gezonde, complexe koolhydraten steekt. Zonder toegevoegde suikers is dit een crunchy smaakbom en dat heeft ie te danken aan rijke specerijen zoals komijn, peper, kurkuma of curry. Té pittig om de dag mee te starten? Deze granola is allereerst een hartig tussendoortje, een topping om je middagsoep mee af te werken en een knapperig extra accent in de salade of bij gegrilde groenten. Wedden dat de hartige granola een verrijking van je voeding vormt?

4.   Keto granola

De ingrediënten die je in traditionele granola terugvindt, zijn vaak bronnen van koolhydraten. Keto granola of ketogene granola behoudt de smaak maar laat die koolhydraten achterwege. Keto granola bestaat uit noten, pitten en zaden, aangevuld met specerijen en kokospoeder. Het geheel wordt knapperig geroosterd en dat resulteert in een verrassend lekkere granola-variant die er zonder toegevoegde suikers, zoetstoffen of extra kleur- en smaakstoffen in slaagt je 100% te verrassen. En die 100% keto approved is natuurlijk!