Terug naar overzicht

5 tips voor een zorgeloze én gezonde feestperiode

- Categories : Ontbijt

De feestdagen staan voor de deur. Een periode van gezelligheid, cadeautjes en… een overvloed aan spijs en drank! Al ver voor kerstavond genieten we met de nodige braadworst en jenever op een gezellige kerstmarkt om laat na Nieuwjaar met taart en chocomelk te eindigen bij die verre tante. Heerlijk! Maar ook een periode waar velen een maatje meer aan overhouden. Toch kan het ook anders. Met deze 5 tips vermijd je overtollige kilo’s en indigesties, zonder dat je moet inboeten aan sfeer en plezier.

1. Het feestmaal

De meest effectieve manier om de boel enigszins onder controle te houden, is door zelf aan het stuurwiel te gaan staan. Wanneer jij de feestmaaltijd bereidt, kan je perfect kiezen wat er op tafel verschijnt. Gaat het feest niet bij jou door? Bied dan aan om het menu te verdelen of te helpen bij het plannen en bereiden ervan. Kies in beide gevallen voor lijnvriendelijke kost.
Gezond en licht betekenen trouwens allesbehalve saai! Vul de aperitiefhapjes aan met rauwkost en lichte dips, serveer een verrassende soep of salade als voorgerecht en veel groenten met wat vis als hoofdmaaltijd. Afsluiten doe je bijvoorbeeld met een fruitdessert.

2. Tussendoor sober pauzeren

Wissel de dagen van overvloed af met sobere, zelfs detox dagen. Als je je tussen de feesten door tot lichte maaltijden beperkt, kan je gemiddelde dagelijkse calorieopname aan het einde van de week best goed meevallen. Start je dag bijvoorbeeld met wat fruit, magere yoghurt en wat suikervrije granen. Lunch met vetarme groentesoepen of lichte salades afgewerkt met een beetje olijfolie en kruiden en zet ook ’s avonds veel groenten op het menu. Snack alleen als je honger hebt en beperk je tot rauwkost of droge crackers. En denk aan de volgende feestmaaltijd als je jezelf, zo kauwend op een wortel, toch wel heel erg zielig vindt.

3. Leftovers

Wij zijn Bourgondiërs. Elk kerst- of oudejaarsdiner eindigt steevast met een overvloed aan restjes. Helemaal niets mis mee, maar die restjes maken het wel moeilijk om je voeding de dagen tussen kerst en nieuw wat lichter te houden. Verdeel feestmaaloverschotjes daarom onder je gasten. Voorzie opbergdoosjes of vraag hen om er zelf mee te brengen. Iedereen blij, want zij voelen zich extra verwend, er hoeft geen lekker eten weggegooid te worden en jij komt niet in de verleiding om je ook tussen de feestmaaltijden door tegoed te doen aan zware kost.

4. Cadeautjes

Je zal vermoedelijk heel wat visite over de vloer krijgen en zelf ook allerlei bezoekjes aan familie op de planning hebben staan. Chocolade en wijn zijn nog steeds heel populaire geschenkjes voor gastvrouwen en – heren. Lekker! Maar helaas niet bepaald licht en gezond. Om niet nóg meer ongezonde calorieën op te nemen tijdens de feestdagen, kan je die guitly plessures gewoon opnieuw cadeau geven. Even tanden bijten, maar vervolgens geen pralines meer die heel de tijd lief naar je liggen te lonken.

5. No stress

Bovenal moet er tijdens de feestdagen genoten worden. Niet alleen omdat het behoorlijk sneu zou zijn al dat lekkers aan je voorbij te laten gaan, maar ook omdat stress ongezond is en bovendien nefast voor het behouden van een goed lichaamsgewicht. Het perfecte excuus dus om je ten volle over te geven aan die heerlijke kerststronk. Of toch aan een plakje ervan. Fijne feestdagen!