Terug naar overzicht

De Sana methode

- Categories : Gezonder leven

1.      Eet bewust

Vaak hebben we amper door wat we in onze mond proppen. Hap, slik, binnen. We zijn volop in gesprek, scrollen op onze smartphone of kijken naar televisie. Probeer daarom bewust te zijn van wat je eet en geniet echt van je maaltijd.

  • Noteer eventueel enkele weken je eetpatroon in een eetdagboek. Zo eet je bewuster en krijg je ook meer structuur en regelmaat. Kauw goed en geniet van elke hap.
  • Overeet je niet. Stop daarom met eten als je maag voor 80% gevuld is.
  • Doe bewust boodschappen. Kies zo veel mogelijk voor pure en verse voedingsmiddelen en koop minder verpakte voeding boordevol toevoegingen en met bijna onleesbare voedingsetiketten.

2.      Drink genoeg water

Gemiddeld verliezen we 2,5 liter vocht per dag. 1 liter vullen we opnieuw aan met water dat we uit ons voedsel halen (vooral uit groenten en fruit!). Drink daarom 1,5 liter per dag om dat volledige peil terug op te krikken, want dorst betekent eigenlijk al dat je een vochttekort hebt.

  • Start je dag met een glas water.
  • Drink gemiddeld elk 1,5 uur een nieuw glas water. Smuk het eventueel op met wat limoen, gember of verse munt.
  • Koppel een glas water drinken aan een bepaalde actie. Zo maak je er al snel een gewoonte van. vb. meteen wanneer je opstaat of wanneer je toekomt op het werk.
  • Ook kwalitatieve groene thee en kruideninfusies vormen een fantastische afwisseling voor water.
  • Fan van koffie? 2 à 3 kopjes per dag zijn helemaal prima voor een gezonde levensstijl.

3.      Begin met een gezond ontbijt

Met een goed ontbijt zet je meteen de toon voor de rest van de dag. Wie zoet begint, verlangt de hele dag naar nog meer zoet. Kies daarom voor een ontbijt dat je veel en lang energie geeft en een voldaan gevoel bezorgt. Mijn favoriet ontbijt tijdens de werkweek? Natuuryoghurt met vers fruit en krokante granola. Mijn favoriet voor bij het ontbijt is de Sana Cashewnoten Pompoenpitten granola. 

4.      Smul van een à twee gezonde tussendoortjes

Bereid de juiste tussendoortjes voor en neem ze mee naar het werk. Zo kom je ’s avonds niet thuis met reuzehonger en eet je veel rustiger én dus ook bewuster.

  • Fruit en/of noten zijn de allerbeste tussendoortjes. Onze healthy granola bites zijn ook ideaal om mee te nemen als gezond tussendoortje.
  • Ook groenten(soep) of natuuryoghurt met fruit, noten en zaden zijn ideaal.
  • De boeken van Sandra staan trouwens ook bomvol inspiratie voor vezelrijke en gezonde tussendoortjes.

5.      Ga voor kleur op je bord

Groenten in de hoofdrol! Groenten zijn de voedingsmiddelen bij uitstek om lang gezond, slank en vitaal te blijven. Meer groenten eten is misschien de belangrijkste stap naar een gezonder eetpatroon! 

Verwerk groenten op een leuke manier in je maaltijden! Maak eens vaken overfrietjes van hroenten, een spagetti courgetti of verwerk groenten in sausen. Pas de hoeveelheid koolhydraten aan je fysieke activiteit aan. Beweeg je weinig en/of wil je gewicht verliezen? Vervang de koolhydraten bij je avondmaaltijd dan door extra groenten.

6.      Varieer met superfoods

Superfood staat niet enkel synoniem aan allerlei speciale exotische bessen of poedertjes. Ook een lekkere Belgische appel, blauwe bessen, broccoli, amandelen en kurkuma zijn ware gezondheidsbommetjes. Het lijstje is gigantisch en dus is het ook supermakkelijk én leuk om er volop mee te experimenteren en te variëren. Eet vooral veel verschillende kleuren groenten en fruit, zo krijg je een rijk pallet aan gezonde plantaardige stoffen binnen.

7.      Beweeg meer

Zitten is het nieuwe roken. Dat klink zwaar, maar we bewegen echt te weinig. Maak je geen zorgen als je niet graag sport, ook vaker wandelen maakt meteen al een wereld van verschil. Alle beetjes helpen. Dus maak er een goede gewoonte van.

 

 Shop SANA Granola