Terug naar overzicht

Slow weekend breakfasts

- Categories : Ontbijt

 

Uitslapen, wakker worden zonder wekker, op je eigen tempo ontbijten, morsen met tijd… Het is iets heel erg kostbaars geworden. Maar terzelfdertijd is het o zo belangrijk onszelf op tijd en stond rust en traagheid te gunnen. Zeker nu alles vandaag de dag zo flitsend en vlug gaat. Agenda’s worden propvol gepland met zakelijke, sportieve en sociale activiteiten, waardoor er amper nog tijd overblijft om adem te halen en onze batterijen opnieuw op te laden. Het weekend is er nochtans ooit voor in het leven geroepen! Misschien wordt het dan ook de hoogste tijd om terug een ochtend voor onszelf, onze geliefden en ons gezin op te eisen. En hoe kan je een vrije dag beter beginnen dan met een uitgebreid, zinnenprikkelend ontbijt? Wij lijsten enkele weekendontbijtformules voor je op waarmee je gegarandeerd iedereen gelukkig maakt.


1. The easy way

De makkelijkste manier om een ontbijt bijzonder te maken is door er een glaasje vers fruitsap en eitjes aan toe te voegen. Een zacht gekookt eitje met soldaatjes of een heerlijk, romig roerei… Een makkelijke boterham met kaas of je favoriete granola-ontbijt worden er ineens een stuk feestelijker door.


2. Warm, vullend en gezellig

Je kan uiteraard ook voor dat tikkeltje meer gaan, als je houdt van wat kokerellen. Niets gaat namelijk boven het luxueuze van een warm ontbijt. Tijdens de hectische werkweek hebben de meesten onder ons echter geen tijd om te staan koken of bakken ’s ochtend, laat staan om te wachten op de gaartijd van een oven. In het weekend kan dat wel. Negeer dus de klok, je hoeft niet om 8 uur te eten, noch opnieuw aan tafel te zitten op het middaguur. De tijd is van jou en de term “brunch” werd niet voor niets uitgevonden.
Kies voor pure weekendverwennerij en maak bijvoorbeeld eens bananenbrood, een echte klassieker uit de Amerikaanse keuken. Deze smeuïge, gezonde ontbijtcake op basis van geprakte bananen is intussen ook tot bij ons overgewaaid. Je kan ook experimenteren met suikerarme ontbijtpannenkoekjes of –wafels op basis van spelt of havermout. Werk je bananabread en pancakes af met een schepje yoghurt, vers fruit en wat crunchy XAVIES’ Double Chocolate granola of granen.


3. Licht en kleurrijk

Hou je het toch liever wat lichter, ga dan voor een heerlijke smoothie bowl. Mix in een krachtige blender diepgevroren fruit, zoals ananas, mango en/of rode vruchten met een rijpe banaan en een flinke lepel dikke yoghurt. Het resultaat? Een hypergezonde vitaminenbom met de textuur van roomijs! Werk je smoothie bowl af met wat verse bessen, kokosschilfers en een suikervrije mix van noten en zaden, zoals de Pure Toasted Nuts & Seeds. Laat je inspireren door zinnenprikkelende recepten in kookboeken of kleurrijke foto’s op Instagram. Even zoeken op de hashtag #gezondontbijt levert je meteen een hoop ideetjes op!