Terug naar overzicht

Houd je bloedsuikerspiegel zo veel mogelijk in balans

- Categories : Gezonder leven , Ontbijt

Het ontbijt is de start van je dag, het moment waarop je lichaam energie krijgt om de dag goed te beginnen. Je dag starten met een voedzaam ontbijt zorgt ervoor dat je ook tijdens de dag gezondere keuzes zal maken.

Als je ontbijt bestaat uit witte boterhammen met choco, zal je heel snel opnieuw honger krijgen. Deze voedingsmiddelen zijn arm aan vezels en rijk aan snelle suiker, die de bloedsuiker snel doen stijgen. Suikers worden heel snel opgenomen door het lichaam, daardoor daalt de bloedsuiker terug snel, hierdoor krijgen we binnen de kortste keren een onweerstaanbare drang naar zoetigheden.

Snelle bloedsuikerschommelingen maken je moe en humeurig en hebben een negatieve invloed op je concentratievermogen.

Na het eten van snelle suikers schiet de bloedsuikerspiegel pijlsnel naar boven, dit geeft je kortstondig een energieboost, je voelt je heel even goed. Het lichaam wil de bloedsuiker terug normalizeren, de pancreas reageert en geeft een insulinepiek vrij om de suiker in het bloed naar de cellen te brengen. De suiker wordt daar opgenomen en omgezet tot energie, of als je weinig lichamelijk inspanning doet, omgezet in vet. De bloedsuikerspiegel daalt hierdoor heel snel. Dit gaat gepaard met een gevoel van futloosheid en prikkelbaarheid. Je hebt daardoor terug de neiging om weer naar snelle suikers te grijpen. Zo ontstaat er een visieuze cirkel, een patroon dat moeilijk te doorbreken valt.

Als je je dag start met het eten van een vezelrijk en evenwichtig ontbijt met langzame suikers, zal je je dag met een veel beter gevoel starten.

Een vezelrijk ontbijt laat de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen, het veroorzaakt geen pieken. De energie die het ontbijt bevat wordt langzaam vrijgegeven om je van voldoende energie te voorzien, je voelt je voldaan, rustig. Er wordt een kleine hoeveelheid insuline afgegeven door de pancreas om de vrijgekomen energie naar de cellen de brengen. De bloedsuiker blijft hier stabiel omdat de pancreas niet gaat overreageren op onverwachten schommelingen. Je voelt je hierdoor langer fit. Als het ontbijt alle energie gestaag heeft afgegeven, begin je opnieuw lichte honger te krijgen. Een gezond tussendoortje of een gezonde volgende maaltijd zorgen er voor dat je bloedsuikerspiegel in balans blijft waardoor de drang naar snelle suikers afneemt.

Om je dagelijks aan je gezonde ontbijtje te houden is er minimale inspanning nodig. In het begin is het even plannen, eenmaal je het gewoon bent, is het een fluitje van een cent.