Terug naar overzicht

Gevriesdroogd fruit, wat is het?

- Categories : Gezonder leven

Als men gevriesdroogd fruit hoort, leggen we vaak de link met diepvriesfruit. Maar dat is het niet. Tijdens het vriesdrogen wordt enkel het water verwijderd van de vrucht. Hierdoor blijven alle voedingstoffen bewaard.

Hoe gaat dit nu precies in zijn werk?
Vriesdrogen is een methode om zaken te drogen bij temperaturen onder het vriespunt. Eerst en vooral wordt het fruit ingevroren op zeer korte tijd en bij extreem lage temperaturen. Deze temperaturen gaan van –50 tot – 80 graden 
celsius. Daarna worden de vruchten in twee stappen gedroogd. Eerst wordt langzaam het ijs verwijderd bij een verlaagde luchtdruk, waardoor het het ijs in de vruchten verdampt. Tijdens dit proces blijven alle voedingstoffen bewaard. Hierdoor kan het fruit veel langer bewaard blijven en geeft het een knapperige structuur. Nadien worden nog de laatste waterrestanten verwijderd aan de hand van nadroging op iets hogere temperaturen.

Het is ideaal als tussendoortje, eens iets anders dan een gewoon stukje fruit en supergezond. Vaak wordt dit verwerkt in verschillende producten zoals onder andere in onze Aardbei-Quinoa granola. 

Het is ook ideaal om mee te experimenteren en toe te voegen aan je ontbijt, desserts, zoetigheden,… .  Aardbei Quinoa granola

Hierboven zie je een voorbeeld van een granola bowl met onze Aardbei-Quinoa granola. Ideaal om tijdens de winterdagen de zomer op je bord te toveren. Deze geeft een knapperige en zoete toets aan je ontbijt.